خدمات ارائه شده در بخش ارزیابی و رتبهبندی در دو دسته کلی دستهبندی و رتبهبندی محصولات و شرکتهای فعال در حوزه هویت دیجیتال و سنجش سطح بلوغ سازمانها و نهادهای دولتی و خصوصی قرار میگیرند. ارائه راهکار رشد و توسعه راهحلها و کسبوکارهای حاضر در زیستبوم هویت دیجیتال از مهمترین اهداف بخش ارزیابی شرکت برهان هستند.
دستهبندی و رتبهبندی محصولات و شرکتهای فعال
شرکت برهان فرآیند ارزیابی محصولات مدیریت هویت و دسترسی را در بازارهای هدف مختلفی بررسی میکند و شرکتهای فعال در هر بازار را مورد مطالعه و بررسی قرار میدهد. شرکتهای نرمافزاری اغلب سبد محصولات خاص خود را در هر حوزه دارند به عنوان مثال برخی شرکتها در زمینه تامین هویت (Identity Provisioning) فعالیت میکنند و برخی علاوه بر حوزه تامین هویت در زمینه حاکمیت دسترسی نیز فعالیت دارند (Access Governance)، این حوزهها تحت موضوع گستردهتری به نام راهبری و حاکمیت هویت (Identity Governance and Administration) و یا به اختصار IGA بررسی میشوند. با توجه به ارتباطی که زیر سیستمهای مختلف مدیریت هویت و دسترسی دارند و لزوم ارتباط و تعامل این زیر سیستمها با هم نمیتوان ابزارها را به صورت کامل از هم تفکیک کرد.
شرکت برهان با توجه به قابلیتهای عملکردی و غیرعملکردی راهکارهای موجود در زیستبوم هویت دیجیتال نسبت به رتبهبندی و دستهبندی محصولات موجود اقدام میکند. نتایج این دستهبندی در کنار افراز فضای زیستبوم میتواند به عنوان یک راهنمای خرید محصولات توسط کسبوکارها عمل نماید. در همین راستا، شرکت برهان در تلاش است با شناسایی افراد، شرکتها و ارائهدهندگان راهحل در اکوسیستم هویت دیجیتال کشور بتواند بهترین گزینهها را برای پاسخگویی به نیازهای مدیریت هویت دیجیتال در نهادها، سازمانها و کسبوکارها شناسایی نماید. به همین منظور، جلساتی را با فعالین زیستبوم هویت دیجیتال تدارک میبیند. مهمترین اهداف برگزاری جلسات آشنایی و هماندیشی عبارتاند از:
- شناسایی ذینفعان اکوسیستم و تلاش برای شکلهای به آن
- معرفی شرکت برهان و تبیین جایگاه آن در اکوسیستم
- ایجاد یک دستهبندی منطقی از راهحلهای موجود در بازار ایران
- تشکیل پایگاهی از متخصصین و قابلیتهای موجود در بازار ایران
- ارزیابی و رتبهبندی شرکتها از طریق سنجش قابلیتهای عملکردی و غیرعملکردی آنها
- شناسایی ظرفیتهای همکاری
- ایجاد زنجیرهای از همپیمانان در اکوسیستم
اولین نسخه از بررسی راهکارهای هویت دیجیتال کشور تحت عنوان 60 راهکار داخلی تأثیرگذار بر زیستبوم هویت دیجیتال کشور توسط برهان منتشر شده است که تصویر آن در ادامه قابل مشاهده میباشد.
مدل بلوغ مدیریت هویت و دسترسی
سازمانهای امروزی در کنار فشارهای موجود برای کاهش هزینهها و دستیابی به مزیت رقابتی با الزامات متعددی برای بهبود امنیت، حفظ حریم خصوصی کاربران و مدیریت هویت و دسترسی آنها روبهرو هستند. برآوردهسازی چنین الزاماتی نیازمند بهرهگیری از مدلها و روشهای اختصاصی مانند مدلهای بلوغ است.
مدلهای بلوغ از ابزارهای مهم مدیریت فناوری اطلاعات به شمار میروند که امکان تثبیت موقعیت سازمان را فراهم کرده و راهحلهای بهتری برای تغییر، بهبود پیوسته سازمان ارائه مینمایند. بهبود پیوسته نیازمند تعیین جایگاه و وضعیت فعلی سازمان با توجه به قابلیتهای فناوری اطلاعات سازمان و کیفیت محصولات و سرویسهای ارائه شده توسط آن است.
این تعیین جایگاه به وسیله بررسی اهداف سازمان و الزامات خارجی شامل تقاضای مشتری، قوانین و دستورالعملها یا الگوبرداری (Benchmark) از دیگر سازمانهای حاضر در دامنه فعالیت انجام میشود. با این حال، ارزیابی عینی وضعیت سازمان یک کار دشوار به شمار میرود و باید مؤلفههای تأثیرگذار بر سازمان و چگونگی ارزیابی آنها برای تعیین وضعیت جاری مشخص شود که از طریق مدلهای بلوغ امکانپذیر است.
جایگاه مدلهای بلوغ
مدلهای بلوغ یکی از مناسبترین ابزارها برای مشخص کردن مسائل حیاتی سازمانها و تعیین جایگاه سازمانهای در حوزههای مشخص به شمار میروند. یک مدل بلوغ شامل توالی از مراحل بلوغ برای کلاس مشخصی از اهداف است که یک مسیر پیشبینی شده، مطلوب یا تکاملی به اهدافی ارائه میکند.
مدل بلوغ بیانگر مجموعهای از ویژگیها، خصیصهها، شاخصها و الگوها است که نشاندهنده پیشرفت و موفقیت در یک حوزه یا دامنه خاص مانند مدیریت هویت و دسترسی میباشد. مدلهای بلوغ یک مبنای سیستماتیک اندازهگیری برای ارزیابی و توصیف وضعیت فعلی (As-Is) و نقشه راهی برای حرکت به سمت وضعیت مطلوب (To-Be) ایجاد میکنند.
سطح بلوغ میتواند برای مقایسه با انتظارات مدیریت یا الگوبرداری از دیگر سازمانها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین از بینش حاصل از سنجش مدل بلوغ میتوان برای تعیین گزینههای بهبود یک فرآیند و برآوردهسازی اهداف در گذر زمان استفاده کرد. مدل بلوغ یک مسیر تکامل پیشبینی شده، مطلوب یا معمول برای اشیاء موجود در سطوح مختلف ارائه میدهد.
مدلهای بلوغ معمولاً بر مبنای مدل بلوغ CMMI دارای تعداد سطوح مشخصی از صفر تا پنج هستند. سطح اول به عنوان پایینترین سطح بیانگر قابلیتهای پایین سازمان در دامنه مورد نظر است. در طرف مقابل، بالاترین سطح نشاندهنده مفهوم بلوغ کامل است. حرکت در مسیر تکاملی مابین این دو سطح مستلزم پیشرفت قابلیتهای سازمان یا کارایی فرآیندهای آن است.
معمولاً سطح بلوغ پنج در اهداف سازمانها قرار نمیگیرد زیرا هزینه و زمان دستیابی به آن بسیار بیشتر از مزایای حاصل از این سطح برای بسیاری از سازمانها میباشد.
یک مدل بلوغ اگر به خوبی پیادهسازی شود میتواند امکانات زیر را در اختیار سازمان قرار دهد:
- نقطهای برای شروع
- چارچوبی برای پیشبینی آینده، وضعیت مطلوب و توسعه برنامههای بهبود
- معیارهای الگوبرداری به منظور دستیابی به مبنایی برای مقایسه داخلی و خارجی فرآیندهای سازمان
- بهرهمندی از مزایای مربوط به دانش و تجارب جامعه و صنعت
- مکانیسمی برای دستیابی به بینش مناسب درباره مسیر حرکتی از یک فرآیند نابالغ به یک فرآیند بالغ
- زبان مشترک و چشمانداز یکسان
- نقشهراه و چارچوبی برای اولویتبندی اقدامات اصولی قابل درک و آسان برای بهبود
مدل بلوغ مدیریت هویت و دسترسی برهان
حاکمیت، ریسک و فرآیندهای کنترلی سازمان در طول زمان تکامل مییابند و میتوانند سطح بلوغ سازمان را افزایش داده یا کاهش دهند. شرکت با توجه به دانش نهادینه خود در مورد هویت دیجیتال و مدیریت هویت دسترسی و با بهرهگیری از مدل مرجع مدیریت هویت و دسترسی خود نسبت به توسعه مدل بلوغ خود در حوزه مدیریت هویت و دسترسی اقدام کرده است.
مدل بلوغ توسعه داده شده میتواند با سه رویکرد توصیفی، مقایسهای و تجویزی برای سنجش سطح بلوغ سازمان مورد استفاده قرار گیرد. در رویکرد توصیفی تنها یک توصیف کلی از جایگاه هویت دیجیتال و مدیریت هویت و دسترسی در سازمان ارائه میشود. رویکرد مقایسه علاوه بر تعیین وضعیت فعلی سازمان میتواند برای مقایسه سطح بلوغ بین بخشها یا سازمانهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
رویکرد تجویزی دقیقترین روش ارزیابی است که علاوه بر بررسی تمام ابعاد سازمان و تعیین وضعیت، نقشه راه بهبود و حرکت به سمت وضعیت مطلوب را نیز ارائه میدهد. در طول فرآیند ارزیابی بلوغ با توجه به شاخصهای تعریف شده یک تصویر لحظهای (Snap-Shot) از سازمان تهیه میشود. ویژگیها و شاخصهای به دست آمده از طریق رویههای از پیش تعریف شده مانند بررسی ادبیات موضوع، مصاحبه و پرسشنامه برای تعیین سطح بلوغ فعلی سازمان مورد استفاده قرار میگیرند.
برای سنجش سطح بلوغ سازمان خود در حوزه هویت دیجیتال و سیستمهای مدیریت هویت و دسترسی یا دریافت مشاوره در مورد خرید محصولات این حوزه با همکاران ما در بخش ارزیابی و رتبهبندی تماس بگیرید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.