صدور مجوز شناسایی هویت آنلاین برای بانک‌ها

صدور مجوز شناسایی هویت آنلاین برای بانک‌ها

صدور مجوز شناسایی هویت آنلاین برای بانک‌ها انجام شد. هیئت دولت با اصلاح آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پول‌شویی اجازه شناسایی هویت آنلاین برای سرویس‌های پایه بانکداری را صادر کرد. در اصلاحیه آیین‌نامه اجرایی قانون مبارزه با پول‌شویی قید شده است که ارائه خدمات پایه به ارباب رجوع به صورت غیرحضوری خواهد بود. ارائه خدمات پایه باید با رعایت دستورالعمل امنیتی انجام شود که به تصویب «شورای مقابله و پیشگیری از جرایم پول‌شویی و تامین مالی تروریسم» خواهد ‌رسید.

پیش از این در آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پول‌شویی به صورت صریح قید شده بود که ارائه خدمات پایه به ارباب ‌رجوع توسط اشخاص مشمول به ‌صورت غیرحضوری ممنوع است. همین بند ذکر شده در قانون مبارزه با پول‌شویی تا کنون مانع از به کارگیری شناسایی هویت آنلاین توسط بانک‌ها شده بود.

صدور مجوز شناسایی هویت آنلاین برای بانک‌ها

تیرماه سال 1398 شورای عالی مبارزه با پول‌شویی به پیشنهاد بانک مرکزی بند مربوط به دریافت مدارک هویتی معتبر و رویت آن را از آیین‌نامه اجرایی این قانون حذف کرده بود تا امکان‌ احراز هویت مجازی افراد توسط مؤسسات مالی فراهم شود؛ اما تصویب نهایی و ابلاغ آن نیازمند تصویب هیات دولت بود. حال هیات دولت تقریبا پس از گذشت نزدیک به ۹ ماه با اصلاح آیین‌نامه اجرایی قانون مبارزه با پول‌شویی اجازه شناسایی و احراز هویت آنلاین را صادر کرد.

بیشتر بخوانید: مدیریت هویت و دسترسی

مسیر صدور مجوز شناسایی هویت آنلاین برای بانک‌ها

هر چند تا کنون شبکه بانکی کشور مجاز به ارائه سرویس از طریق احراز هویت آنلاین نبود اما برخی از بانک‌ها به صورت آزمایشی احراز هویت آنلاین را در زیرمجموعه خود پیاده‌سازی کرده‌اند. بانک ملی از طریق احراز هویت آنلاین اقدام به پرداخت وام به آسیب دیدگان از کرونا کرد و بانک دی نیز با پیاده‌سازی سرویس‌های احراز هویت آنلاین توانست شعبه‌ای مجازی ایجاد کند اما تمامی این سرویس‌ها در صورتی می‌توانست موفق شود که امکان فراگیر شدن آن‌ها به وجود آید.

حال با اصلاحیه انجام شده روی آیین‌نامه اجرایی قانون مبارزه با پول‌شویی می‌توان امیدوار بود تا شبکه بانکی بتواند پروژه احراز هویت آنلاین را در زیرمجموعه خود پیاده‌سازی کند. هم ‌اکنون بانک مرکزی تهیه دو سند مجزا برای احراز هویت الکترونیکی را در دستور کار خود قرار دارد که تصویب و نهایی شدن آنها نیازمند تغییر در آیین‌نامه اجرایی مبارزه با پول‌شویی بوده است.

کارگروه نظام‌های پرداخت به صورت خاص روی موضوع احراز هویت غیرحضوری مشتریان بانک‌ها تمرکز کرده بود. این کارگروه در حال تهیه سندی است که طبق آن مشخص خواهد شد بانک به صورت مشخص چه نوع خدمات غیرحضوری را می‌تواند به مشتریان خود ارائه دهد و برای احراز هویت این خدمات به مشتریان چه سازوکارها و استانداردهایی را اجرایی کند.

همچنین  تدوین «دستورالعمل شناسایی الکترونیکی مشتریان در ثبت نام غیرحضوری خدمات نظام بانکی» از سوی کارگروه بانکداری دیجیتال بانک مرکزی نهایی شده و برای تصویب به معاونت فناوری‌های نوین بانک مرکزی ارسال شده است. در صورت نهایی شدن این اسناد از سوی بانک مرکزی می‌توان انتظار داشت که سال آینده، سال متفاوتی برای شبکه بانکی کشور باشد.

[1] https://peivast.com/p/96319